Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik na een korte periode beter te zijn geweest weer ziek word?
Als je binnen 3 maanden nadat je beter bent gemeld weer ziek (arbeidsongeschikt) raakt door dezelfde oorzaak, krijg je direct weer je schenkingen zonder 2 maanden wachttijd. Voor de maximale schenkingsduur van 24 maanden worden beide periodes bij elkaar opgeteld. Als je weer ziek wordt maar de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid is een andere, dan gaat gewoon je wachttijd weer in.
Wat schenk ik aan anderen, een percentage in relatie tot mijn gewenste inkomen of dat van de zieke die wellicht een veel hoger inkomen gekozen heeft?

Wat je aan anderen schenkt is afhankelijk van een aantal zaken: het bedrag waarvoor je zelf mee doet (iedereen schenkt ‘naar rato’), het bedrag waarvoor de zieke meedoet, het aantal dagen in de maand dat de zieke recht heeft op schenkingen, het arbeidsongeschiktheidspercentage, het aantal deelnemers en het bedrag waarvoor zij meedoen. Je schenkt dus in ieder geval naar rato van jouw gewenste inkomen. Dat betekent dat iemand die € 2.000 gekozen heeft als gewenst inkomen, altijd 2x zoveel schenkt als iemand die meedoet voor € 1.000 gewenst inkomen.

Aan het einde van de maand vinden de schenkingen plaats. Je ontvangt dan per e-mail informatie over hoeveel jij geschonken hebt. Op je eigen AOV Fonds Kunst en Cultuur rekening kun je dit bedrag ook altijd terugvinden.

Kan ik schenkingen aan zieke deelnemers aftrekken van de belasting?

Nee, de schenkingen zijn niet aftrekbaar van de belasting. Het principe van een schenkkring is dat wij in Nederland als privé personen belastingvrij een schenking mogen ontvangen.

Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.

 

Moet ik belasting betalen over schenking die ik doe aan zieke deelnemers?

Nee, je hoeft geen belasting te betalen over schenkingen die je doet. En degene die de schenkingen ontvangt ook niet. De bedragen die worden geschonken blijven onder het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag ontvangen.

Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.

Wanneer kan ik opzeggen?

Je kunt op ieder gewenst moment opzeggen. We hanteren een opzegtermijn van één maand en je lidmaatschap eindigt per de eerste dag van een maand.

Hoe kan ik opzeggen?

Je kunt je deelname opzeggen door te mailen naar info@aovfondskunstencultuur.nl of te bellen naar:  085 – 1303 3998. We hanteren een opzegtermijn van een maand.

 

Wat gebeurt er met mijn geld als ik stop met meedoen (na beëindiging)?

Op de eerste dag dat je niet meer meedoet met AOV Fonds Kunst en Cultuur wordt de machtiging op je AOV Fonds Kunst en Cultuur rekening verbroken. Het geld blijft op je rekening staan en je kunt er dan weer vrij over beschikken.

Stel ik raak permanent 100% arbeidsongeschikt en wil mijn bedrijf opheffen, mag dat dan met behoud van schenkingen?

Ja, in dit specifieke geval dat je permanent 100% arbeidsongeschikt raakt, mag je je bedrijf liquideren met behoud van de schenkingen. Dit staat in ons reglement vermeld.

Moet je altijd blijven doorsparen?

Nee, dat hoeft niet. Het is niet nodig om te blijven sparen als alle spaarpotjes goed gevuld zijn. Als er op jouw rekening een bedrag staat groter dan 12 x jouw spaarbedrag, kan de penningmeester automatisch het teveel maandelijks naar een rekening naar keuze storten. Je mag het geld ook gewoon laten staan en doorsparen op de rekening, dit kan je instellen in de portal.

Door maandelijks te sparen bouw je een potje/ buffer op. Zo bieden we zekerheid dat een deelnemer die ziek is altijd inkomen heeft. Ook als er in een periode meer dan 4,5% zieken zijn.

Waarom moet je een bunq rekening gebruiken?

Je hebt een bunq-rekening nodig omdat de bunq-bank de enige Nederlandse bank is waarbij je een andere persoon eenvoudig online kunt machtigen om geld over te maken van je rekening. Dat is nodig zodat de penningmeester de schenkingen aan zieken en de contributie kan overschrijven. Zo hoef je zelf niets te doen en weten we zeker dat de deelnemers die arbeidsongeschikt zijn altijd hun geld op tijd krijgen (laatste dag van de maand).