Veelgestelde vragen

Moet ik belasting betalen over schenking die ik doe aan zieke deelnemers?

Nee, je hoeft geen belasting te betalen over schenkingen die je doet. En degene die de schenkingen ontvangt ook niet. De bedragen die worden geschonken blijven onder het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag ontvangen.

Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.

Kan ik schenkingen aan zieke deelnemers aftrekken van de belasting?

Nee, de schenkingen zijn niet aftrekbaar van de belasting. Het principe van een schenkkring is dat wij in Nederland als privé personen belastingvrij mogen schenken.

Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.

De belastingdienst wil meer weten over het geld dat ik heb ontvangen, wat nu?

In Nederland mag je jaarlijks van één persoon belastingvrij een bepaald bedrag aan schenkingen ontvangen (jaarlijkse vrijstelling). Wij zorgen ervoor dat niemand die jaarlijkse vrijstelling overschrijdt dus je hoeft geen aangifte te doen van schenkbelasting.

Bij vragen van de Belastingdienst kun je met je bankafschriften aantonen dat de schenkingen voor een deel rechtstreeks van de bankrekeningen van individuele schenkers afkomstig zijn en het maximale belastingvrije schenkbedrag niet overstijgen. Als je ook geld hebt ontvangen vanaf de Zakelijke Beheerrekening van Stichting AOV voor Vakmensen en de belastingdienst wilt daar meer van weten dan kan je contact opnemen met Stichting AOV voor Vakmensen (www.aov-vakmensen.nl).

Moet ik belasting betalen over het geld dat ik ontvang als ik arbeidsongeschikt ben?

Nee, dat hoeft niet, de schenkingen zijn netto bedragen. In Nederland mag je jaarlijks duizenden euros van één persoon aan schenkingen ontvangen, zonder dat je belasting hoeft te betalen (de jaarlijkse vrijstelling). We zorgen ervoor dat deze vrijstelling nooit overschreden wordt.

Krijg ik netto geld of moet ik belasting betalen?

Het geld dat je je ontvangt zijn schenkingen en netto bedragen. Je hoeft er geen belasting over te betalen. Omdat je van heel veel verschillende mensen een schenking ontvangt, blijft het totale bedrag dat iemand aan jou schenkt altijd lager dan datgene wat je in Nederland belastingvrij aan iemand mag schenken.

Als je arbeidsongeschikt raakt ontvang je ook schenkingen vanaf de zakelijke beheerrekening van Stichting AOV voor Vakmensen. Je kan hier niet direct zien van wie het bedrag afkomstig is, dat houdt het SamSam Servicebureau allemaal bij.

Kan ik de (maandelijkse) kosten aftrekken van de belastingen?

Helaas zijn de kosten niet aftrekbaar van je inkomstenbelasting en mag je ze ook niet zakelijk verrekenen. De BTW is dus ook niet verrekenbaar. De Belastingdienst is hier helder in: omdat het om netto schenkingen gaat en er verder geen belastingen worden betaald mag je ze ook niet aftrekken. Kijk eventueel ook even naar deze post op de site van de KvK hier over (onderaan, schenkkringen fiscaal).

Je krijgt van AOV Fonds Kunst en Cultuur dan ook geen factuur voor de maandelijkse kosten. De inschrijfkosten die het SamSam Servicebureau in rekening brengt zijn ook niet aftrekbaar.

Wanneer krijg ik mijn jaaroverzicht van mijn geld op de AOV rekening?

Indien je op 1 januari van het relevante belastingjaar geld had staan op  de zakelijke beheerrekening van Stichting AOV voor Vakmensen ontvang je een jaaroverzicht dat je kan gebruiken voor de aangifte inkomensbelasting (vermogensrendementsheffing). Je ontvangt dit jaaroverzicht zo snel mogelijk nadat de accountants van de Stichting de eindcontrole hebben gedaan (verwacht, eind eerste kwartaal van het jaar).

Heeft het gebruik van mijn AOV rekening effect op mijn belasting aangifte?

Ja zeker, het geld is wettelijk van jou en niet van de rekeninghouder. Als je op 1 januari van het relevant belastingjaar geld op die rekening had staan krijg je een jaaroverzicht van hoeveel geld er op dat moment op de rekening stond dat je kan gebruiken voor je IB aangifte (vermogensrendementsheffing). Op deze pagina van het SamSam Servicebureau kan je e.e.a. nog eens nalezen.

Is het geld nog van mij als het bij iemand anders op de rekening staat?

Ja! Omdat het geld op de Zakelijke Beheerrekening van Stichting AOV voor Vakmensen staat en dat is een derdengeldenrekening voor ondernemers. Het geld is van jou en niet van de rekeninghouder. Daarom werken we met betalingskenmerken en identificatie van iedereen die de rekening gebruikt. Op deze pagina van het SamSam Servicebureau kun je e.e.a. nog eens nalezen.

Jaaroverzicht bunq rekening voor bunq gebruikers

Een deel van de leden die meedoet met AOV Fonds Kunst en Cultuur gebruikt een bunq rekening als AOV rekening. Het jaaroverzicht van deze rekening kun je vinden in de bunq app via profiel – boekhouding – jaaroverzicht.

Als je nog meer vragen hebt

Op onze website vind je veel informatie over het AOV Fonds Kunst en Cultuur. Maar we kunnen ons voorstellen dat je nog met vragen zit die je graag aan ons wilt stellen. Dat kan! Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.