Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als het saldo niet klopt?
Als je een keer niet op tijd bent met het overmaken van het maandbedrag dan krijg je een e-mailtje met het verzoek dit zo snel mogelijk in orde te maken. Let wel op, we hebben met elkaar afgesproken dat je geen recht op schenkingen hebt als je saldo niet klopt.
Moet ik zelf zorgen dat er voldoende saldo op de rekening staat?

Ja, het is de bedoeling dat je er voor zorgt dat er voldoende saldo op je rekening staat. Het is handig om bijvoorbeeld op iedere laatste dag van de maand een automatische storting te doen op je AOV Fonds Kunst en Cultuur rekening.

Als er te weinig geld op staat krijg je een (vriendelijk) mailtje met het verzoek om het aan te vullen. Je kan er ook meer op storten als je dat wil…

Kan de penningmeester al mijn geld van mijn rekening afhalen als ik hem machtig?

Nee, de penningmeester kan per dag maximaal het bedrag overmaken waarvoor jij toestemming hebt gegeven. Bij het openen van de rekening stel je een zogenaamde daglimiet in. Meer dan dat bedrag kan er per dag niet afgeschreven worden. Wij adviseren je het bedrag van je daglimiet in te stellen op 150% van je spaarbedrag. Van elke transactie op je rekening krijg je een melding dus je kan het goed in de gaten houden.

Wat is het voordeel t.o.v. eigen spaargeld gebruiken?

Dit is altijd een mooie vraag! Veel ondernemers kunnen prima sparen en hebben vaak wel een buffertje om met slechte tijden om te gaan.

Het antwoord is makkelijk, als je arbeidsongeschikt raakt dan is het veel goedkoper om je inkomen via onze vereniging te hebben geregeld. Als je de wiskunde doet dan komt 1 jaar je spaargeld gebruiken als je arbeidsongeschikt bent overeen met bijna 35 jaar meedoen met SamSamkring. Uitgaande van 2500 euro netto per maand en een arbeidsongeschiktheidspercentage in ons fonds van 1,5% (landelijk gemiddelde van ondernemers)…

Dat is omdat onze deelnemers gezamenlijk jouw maandelijkse inkomen betalen als je ziek bent, in plaats van dat dat geld van jouw eigen spaarpotje af gaat.

Wat zijn de verschillen met Sharepeople?

We vinden het erg jammer dat we niet kunnen verwijzen naar een vergelijkingssite waardoor de objectiviteit meer gegarandeerd is. Maar we kunnen je wel een lijstje van de voordelen van AOV Fonds Kunst en Cultuur geven.

Onze voordelen

 • Wij hebben door alle spaarpotjes van de deelnemers reserves opgebouwd. Daardoor is er ook in slechte tijden met veel arbeidsongeschikte deelnemers altijd voldoende geld (SP heeft geen reserves).
 • Wij doen alle controles vooraf zodat het zeker is dat je aan alle eisen voldoet als je mee gaat doen, en je dus recht hebt op schenkingen als je arbeidsongeschikt raakt (SP controleert pas op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt).
 • Wij schenken bij ieder arbeidsongeschiktheidspercentage (SP vanaf 50% en als je weer beter wordt tot 25%).
 • Iedereen schenkt altijd en automatisch op de laatste dag van de maand (SP werkt met tikkies waarbij iedereen 2 weken de tijd heeft om te reageren).
 • Starters hebben bij ons meteen volledige dekking en ook personen ouder dan 59 mogen meedoen.

Mede vanwege de eigen negatieve ervaringen bij een verzekeraar van Roland en Jacqueline (eigenaars van het Servicebureau) willen wij zoveel mogelijk zekerheid bieden, daar moeten we dus ook moeite voor doen. En dat geldt dan ook voor jou (intake en rekening openen)…

Wat zijn de verschillen met een verzekering (AOV)?

Het moge helder zijn, wij zijn geen verzekeraar en bieden ook geen verzekering aan. Ervaring leert dat zekerheid krijgen niet het zelfde is als je verzekeren bij een verzekeraar…

Wellicht voor velen belangrijk, wij zijn gewoon veel goedkoper dan een verzekeraar. Geen dikke bonussen, geen maximalisatie van de shareholder value en geen grote auto’s op de zaak… En verder:

 • Je betaalt geen premie maar spaart
 • Het gespaarde geld is en blijft van jou
 • Je helpt met jouw geld andere ondernemers (de schenkingen)
 • Geen uitsluitingen of hogere premie voor chronische ziektes, ziektegeschiedenis en gezondheidsrisico’s zoals roken
 • Gelijke kosten voor oudere ondernemers en ondernemers met zware beroepen
 • Wij hebben geen financieel belang bij beoordeling ziekte en ziekteduur
 • Maximale uitkeringsduur 2 jaar

Als je je langer wilt verzekeren dan 2 jaar dan moet je toch bij een verzekeraar aankloppen…

Wat zijn de verschillen met een Broodfonds?

Laten we als eerste stellen dat een broodfonds een prima alternatief is voor AOV Fonds Kunst en Cultuur (en andersom) en dat het naar onze mening voor een groot deel gaat over smaak. De grote verschillen zijn:

 • We zijn geen verenging maar een stichting. We doen dus geen beroep op je tijd voor een rol als bestuurslid of commissielid.
 • Er zijn geen bijeenkomsten van de leden, geen barbeques, geen dinertjes (geen ‘live’ netwerk bijeenkomsten).
 • Informatie over ziekte en inkomen is vertrouwelijk, dit weten de leden niet van elkaar.
 • Er is een arbodienst die de leden begeleid bij arbeidsongeschiktheid. Dat is niet alleen zinvol het objectief bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid maar ook voor zinvolle tips die je als arbeidsongeschikte ondernemer niet zomaar ergens krijgt.
 • Iedere ondernemer (bij ons ook starters) kan iedere maand instromen in onze schenkkring (je hoeft dus niet iemand te kennen, er is geen wachttijd).
 • Bij ons kan je schenkingen ontvangen tot € 4000 netto (ipv tot € 2500).
 • Het aantal leden van de vereniging is onbeperkt, iedereen kan altijd meedoen per de eerste van een maand.
Wanneer ontvang ik de schenkingen?

Nadat je eigen risicoperiode van 2 maanden is verstreken ontvang je op de laatste dag van iedere maand schenkingen tot je weer helemaal beter bent of de maximale schenkduur van 24 maanden (per arbeidsongeschiktheidsgeval) is verstreken.

Wanneer kan ik mijn schenkingsniveau / dekking / inkomen bij arbeidsongeschiktheid aanpassen?

Dit kan je iedere maand doen per de eerste van elke maand. De bedragen omlaag aanpassen kan eenvoudig met een telefoontje of een email. Als je je inkomen bij arbeidsongeschiktheid wilt verhogen dan dien je weer een afspraak te maken om aan te tonen dat je winst uit onderneming(en) dat mogelijk maakt.

Kan ik mijn ‘dekking’ aanpassen op het moment dat ik ziek ben?

Je kunt je inkomen tijdens arbeidsongeschiktheid altijd aanpassen. Op het moment dat je arbeidsongeschikt bent gemeld kun je het alleen naar beneden aanpassen…