Veelgestelde vragen

Wat zijn de verschillen met Sharepeople?

Wij vinden het erg jammer dat er geen partij is die alle alternatieven voor een verzekering echt goed met elkaar vergelijkt. Het is vaak niet helemaal duidelijk wat de voorwaarden zijn of wat de impact kan zijn van bepaalde voorwaarden. Iets in 3 minuten regelen lijkt aantrekkelijk maar weet je dan echt waar je aan begint?

Wij controleren vooraf of je voldoende resultaat uit onderneming hebt dat past bij je gekozen dekking. Bijna alle andere partijen die een alternatief aanbieden controleren zoals SharePeople pas je resultaat uit onderneming t.a.v. je gekozen dekking op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt. Het kan daardoor makkelijk voorkomen dat je bij die partijen niet het geld gaat krijgen dat je zou verwachten / is afgesproken / waar je mogelijk al jaren voor hebt betaald. Net wat minder gedraaid dan normaal? Net een sabbatical gehad? Minder gaan werken door je ziekte maar toen niet arbeidsongeschikt gemeld? Een lange vakantie gehad ? Een tijdje voor je zieke moeder gezorgd en minder uren gemaakt? Bij AOV Fonds Kunst en Cultuur krijg je op dat moment gewoon het bedrag waar je op rekende, dat was bij aanvang van deelname was namelijk afgesproken. Over zekerheid gesproken…

Andere voordelen t.a.v. Sharepeople

 • Wij hebben door alle spaarpotjes van de deelnemers reserves opgebouwd. Daardoor is er ook in slechte tijden met veel arbeidsongeschikte deelnemers altijd voldoende geld (SP heeft geen reserves).
 • Wij schenken bij ieder arbeidsongeschiktheidspercentage (SP vanaf 50% en als je weer beter wordt tot 25%). Wij weten hoe complex discussies over het AO% kunnen worden als er veel vanaf hangt (wel of geen geld). Die willen we voorkomen.
 • Starters hebben bij ons meteen volledige dekking en ook personen ouder dan 59 mogen meedoen.
 • Bij ons is er in het eerste jaar geen uitsluiting van ‘geestenziekten’.
 • Je ontvangt al het geld altijd vóór de laatste dag van de maand (SP werkt met tikkies waarbij iedereen 2 weken de tijd heeft om te reageren).
 • Wij zijn een democratie en kunnen het product aanpassen als wij dat willen (via de ALV).

Het nadeel t.a.v. SharePeople

Bij ons moet je voordat je mee kunt doen een afspraak maken zodat we je alles nog een keer kunnen uitleggen en op dat moment dien je ook informatie over je onderneming met ons te delen (ook via je boekhouder te regelen). Dat kost ons tijd en dat kost jou tijd. De tijd die we hier in steken levert wel zekerheid, de dekking die we dan afspreken is ook daadwerkelijk het inkomen dat je gaat ontvangen als je 1 maand 100% arbeidsongeschikt raakt.

We hebben een buffer en dus meer zekerheid, je dient iedere maand een vast bedrag over te maken naar een derdengelden rekening voor ondernemers. Het geld dat op die rekening blijft staan is van jou maar je kan er niet bij.

Het nep nadeel t.a.v. SharePeople

We moeten er bijna om lachen. We hebben van instromende leden vernomen dat wordt gezegd het (grote?) nadeel van onze zekerheid door een buffer is dat je over dat geld belasting moet betalen. Dat zijn dan extra kosten die zij niet hebben. Dat is een beetje een MindF*ck. Het is namelijk een waarheid dat ALS je vermogensbelasting moet betalen omdat je meer dan de belastingvrije voet aan vermogen hebt, onze buffer daar inderdaad aan bij draagt, maar of dat een nadeel is voor onze schenkkring, wij vinden van niet.

 • Als je geen buffer zou hebben maar je zou dat geld vanwege lagere kosten sparen dan betaal je ook gewoon die vermogensbelasting. Dag nadeel…
 • En als je het al als extra kosten wilt zien dan is het bedrag waar het feitelijk om gaat maximaal € 12 per jaar. De maximale buffer is namelijk € 2160 (bij een dekking van € 4000 netto) en als je rekent met schijf 1 van het vermogen rendements tabel (zie deze pagina van de belastingdienst) dan zou je 1,818% * € 2160 * 31% = € 12,17 belasting moeten betalen. Bij een dekking van € 1000 is dat dan dus € 3,04 per jaar.

Aan jou om te bedenken of dit nu een echt (nadrukkelijk te benoemen) nadeel is of niet…

Wat zijn de verschillen met een Broodfonds?

Laten we als eerste stellen dat een broodfonds een prima alternatief is voor AOV Fonds Kunst en Cultuur (en andersom) en dat het naar onze mening voor een groot deel gaat over smaak. De grote verschillen zijn:

 • Er wordt geen beroep op je gedaan voor verenigingsactiviteiten.
 • Er zijn geen bijeenkomsten van de leden, geen barbecues, geen dinertjes.
 • Informatie over ziekte en inkomen is vertrouwelijk, dit weten de deelnemers niet van elkaar.
 • Er is een arbodienst die de deelnemers begeleid bij arbeidsongeschiktheid. Dat is niet alleen zinvol voor het objectief bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid maar ook voor zinvolle tips die je als arbeidsongeschikte ondernemer niet zomaar ergens krijgt.
 • Iedere ondernemer (bij ons ook starters) kan iedere maand instromen in AOV Fonds Kunst en Cultuur (je hoeft dus niet iemand te kennen, er is geen wachttijd).
 • Bij ons kan je schenkingen ontvangen tot € 4000 netto (ipv tot € 2500).
 • Door de grote groep loop je niet het risico dat je hoge kosten hebt omdat in jouw kleine groep toevallig veel arbeidsongeschikte deelnemers zitten.
Wat zijn de verschillen met een verzekering (AOV)?

Het moge helder zijn, wij zijn geen verzekeraar en AOV Fonds Kunst en Cultuur is geen verzekering. Wij bieden echter wel zekerheid!

Wellicht voor velen belangrijk, wij zijn gewoon veel goedkoper dan een verzekeraar. Geen dikke bonussen, geen maximalisatie van de shareholder value en geen grote auto’s op de zaak en geen conflicterende belangen… En verder:

 • Je betaalt geen premie maar spaart naast dat je schenkingen doet
 • Het gespaarde geld is en blijft van jou
 • Je helpt met jouw geld direct andere ondernemers die hulp nodig hebben
 • Geen uitsluitingen of hogere premie voor chronische ziektes, ziektegeschiedenis en gezondheidsrisico’s zoals roken
 • Gelijke kosten voor oudere ondernemers en ondernemers met zware beroepen
 • Wij hebben geen financieel belang bij beoordeling ziekte en ziekteduur
 • Maximale uitkeringsduur 2 jaar

Als je je langer wilt verzekeren dan 2 jaar dan moet je toch bij een verzekeraar aankloppen. Dat is de combinatie van AOV Fonds Kunst en Cultuur en een gewone verzekering met een eigen risico van twee jaar de beste combinatie (scheelt 30-40% in de premie)…

Wat is het voordeel t.o.v. eigen spaargeld gebruiken?

Dit is altijd een mooie vraag! Veel ondernemers kunnen prima sparen en hebben vaak wel een buffertje om met slechte tijden om te gaan.

Het antwoord is makkelijk, als je arbeidsongeschikt raakt dan is het veel goedkoper om je inkomen via AOV Fonds Kunst en Cultuur te hebben geregeld. Als je de wiskunde doet dan komt 1 jaar je eigen spaargeld gebruiken als je arbeidsongeschikt bent overeen met bijna 25 jaar meedoen met AOV Fonds Kunst en Cultuur. Uitgaande van 2500 euro netto per maand en een arbeidsongeschiktheidspercentage bij AOV Fonds Kunst en Cultuur van 2,5 (veronderstelt landelijk gemiddelde van ondernemers)…

Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel van AOV Fonds Kunst en Cultuur is natuurlijk dat je als deelnemer altijd zeker bent van een inkomen bij ziekte (daarvoor is er bijvoorbeeld ook een buffer).

 • Iedere arbeidsgeschikte ondernemer kan meedoen (ook starters)
 • Wij hanteren geen leeftijdsgrens, oudere ondernemers mogen ook meedoen
 • We kennen geen uitsluitingen op medisch verleden
 • Je kunt je gewenste inkomen zelf kiezen tussen de € 1000 en € 4000 netto
 • Het is betaalbaar. En als je stopt is het geld dat je gespaard hebt gewoon van jou!
 • Meedoen kan per de eerste van iedere maand na 1 afspraak (online videogesprek), makkelijk en snel
 • De opzegtermijn is 1 maand
 • We werken samen met een onafhankelijke arbodienst
 • Jij helpt met jouw geld andere ondernemers
Kan ik AOV Fonds Kunst en Cultuur straks combineren met de verplichte AOV voor zzp’ers?

Ja dat kan! Door je (verplichte)AOV te combineren met AOV Fonds Kunst en Cultuur kun je veel geld besparen. De premie gaat omlaag en de eerste 2 jaar zijn gedekt.
AOV Fonds Kunst en Cultuur biedt een inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid voor een periode van maximaal 2 jaar. Als je dus je eigen risico voor de verplichte AOV op 2 jaar instelt, scheelt dat behoorlijk wat premie. Bij AOV Fonds Kunst en Cultuur bepaal je zelf welk inkomen je wilt hebben. De eerste twee jaar heb je dus gegarandeerd het inkomen dat je nodig hebt. Kortom: De meest ideale combinatie!

Als je nog meer vragen hebt

Op onze website vind je veel informatie over het AOV Fonds Kunst en Cultuur. Maar we kunnen ons voorstellen dat je nog met vragen zit die je graag aan ons wilt stellen. Dat kan! Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.